Finnmarkingene rykker inn

Oslo Axess

Finnmarkinger som har fulgt North siden starten i 2007, vet at “sprekt” er et adjektiv som kler det lille selskapet. Fredagen var historisk, sett med finnmarksøyne.

UKESLUTT 6. FEBRUAR 2010: Erik Karlstrøm var nok veldig klar over det da han ringte i bjella på Oslo Axess. Fredag 5. februar ti minutter over ni var North Energy, det lille oljeselskapet med base i Alta, omsettelig vare på børsen. NORTH står det nå nede i lista over selskap på Oslo Axess.
Dermed er et selskap med opphav og hovedkontor i Finnmark for første gang på børs. Det er ikke rart det ble feiring på tradisjonsrike Theatercafeen i Stortingsgata 24 i hovedstaden.

Dagen startet med en noteringsfrokost på Oslo Børs. Etter åpningsseremonien ble North Energy presentert. Nå må oljemyggen bevise og det skjer gjennom drivverdige funn. Det er ikke lenge til North skal i gang med sitt første hull, og selv om selskapet selv anslår sannsynligheten til å finne lettolje til 50 prosent, er historien full av overraskede geologer. Det ventede storfunnet Obelix til daværende Norsk Hydro, endte som en liten Idefix før det ble plugget igjen og forlatt for godt tidligere på 2000-tallet. På den andre siden slo sjefgeologen i Norsk Agip, nå Eni Norge, fast at sannsynligheten for å finne olje var 30 prosent. I dag er funnet kjent som Goliat. Derfor skal man være nøktern og forberedt på alle utfall.

Uansett vil det være uhyre viktig for North å finne noe med én gang. Få kjenner oljenæringen så godt som John A. Olaisen. Oljeanalytikeren jobber til daglig i meglerhuset Carnegie, og er vurdert som tung i oljekretser. Han viser til at det kan være tidlig å gå på børs så snart, og at fallhøyden dermed kan være stor. Like fullt er det sprekt å satse på børsen, mener han.

Finnmarkinger som har fulgt North siden starten i 2007, vet at “sprekt” er et adjektiv som kler det lille selskapet. For det var mange som hevet øyenbrynene da det ble offentliggjort at “ja, vi planlegger et oljeselskap med base i Alta”. Ideen ble først offentlig lansert under Finnmarkskonferansen, men dette var i en tid da kampen om hodene mildt sagt var tøff. Å skaffe seg kompetansen var bare én av en lang rekke utfordringer som selskapet sto overfor. Likevel valgte flere lokale investorer å gå inn med penger for å sørge for fødselen.

Siden har North gjort det tvilerne ikke trodde ville være mulig. På rekordtid ble organisasjonen bygd opp, blant annet med eksperter hentet fra nabolandet Russland. Den første barrieren, å bli godkjent som medeier i en lisens på norsk sokkel, ble passert. North har også kommet seg gjennom neste nåløye, som er godkjenning som operatør på sokkelen. Det vil si at oljeselskapet fra Finnmark har lederrollen i leting og produksjon på lisenser der det av Olje- og energidepartementet er tildelt såkalt operatørskap.

Karlstrøm & co har riktig nok fått god drahjelp av politikken på norsk sokkel, som går på å slippe et mangfold av selskaper til. Tanken bak er at selskapene har med seg ulik kultur og ulike tilnæringsmåter til geologien og utfordrer hverandre. Slik økes sjansen for å finne olje og gass. North har fått god uttelling gjennom tildelingen av lisenser på sokkelen, men samtidig greier selskapet å vokse og skaffe penger og interesse. Tromsø-baserte Discover Petroleum har hatt det tøft, og flere såkalte oljemygg har blitt slukt av andre. North har klatret litt opp i næringskjeden. Erik Karlstrøm er ikke direkte beskjeden når han slår fast at North har vært dyktig, men han har rett. Selskapet har vært særdeles dyktig til nå. Får North klaff, blir det mer klatring, men foreløpig er oljeanalytikerne avventende.

Første dagen ble North Energy omsatt for 25,70 kroner. Oslo Axess er på mange måter en lightversjon av børsen, og ment for nye selskaper og selskaper med lavere verdi. Likevel er det et fullt ut regulert marked. I hovedstaden og finansmiljøene er North Energy fremdeles relativt ukjent. Det er ikke lenger snakk om et rent nordnorsk eid selskap, men det er ingen tvil om at det handler om at finnmarkingene omsider inntar børsen. Det norske oljeeventyret begynner å bli en forslitt frase, men dette er faktisk et eventyr: Et oljeeventyr fra Finnmark.

Vist 1410 ganger. Følges av 1 person.
Annonse